Ciasteczka na choinkę

Czas przygotowań ozdób świątecznych już nadszedł. Uplotłam już kilka choinek z papierowej wikliny i potrzebowałam do nich gwiazdki, które zrobiłam z masy solnej. Pomagał mi w tym mój najmłodszy synek i koniecznie chciał je zjeść, bo kojarzyły mu się z ciasteczkami. 
Więc postanowiliśmy upiec ciasteczka na choinkę. 
Zawsze ozdabiamy choinkę różnościami, wieszamy też cukierki ale jeszcze nigdy nie piekłam ciasteczek. Dlatego zrobiliśmy test i upiekliśmy na próbę. Nie zdążyliśmy ich ozdobić bo zniknęły błyskawicznie przy wydatnej pomocy moich starszych synów :)

 Ciasteczka na choinkę

3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
3 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
ozdoby do dekoracji
opcjonalnie kakao

wszystkie suche składniki wymieszać, dodać masło (lub margarynę) i posiekać, dodać jajka 
i śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 - 60 minut. 
Ja podzieliłam na 2 części i 1 wyjęłam szybciej bo mały nie mógł się doczekać :). 
Do drugiej części po wyjęciu z lodówki dodałam kakao. Rozwałkować dość cienko i wykrajać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub natłuszczonej. 
Piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.  

Wyszło nam ok 50 ciasteczek






4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, a to nie za wcześnie na takie ciasteczka? Ile one mogą stać?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i za wcześnie, ale my testowaliśmy przepis, zresztą u mnie stały 1 dzień :)
      Myślę, że kilka dni przed gwiazdką jak się upiecze to wytrzymają przez święta.

      Usuń
  2. Iza, od paru dni mam wykrojniki gwiazdki w kilku rozmiarach, możesz skorzystać jeśli będziesz mieć ochotę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kaja, na pewno skorzystam :)

      Usuń

Copyright © 2014 Ciągle kręcę i coś plotę , Blogger